Халық арасында Наурыз көженің бірнеше нұсқасы бар. Біз барынша қарапайым әрі кең таралған түрін ұсынуды жөн көрдік.
Құрамы:
ет, қазы-қарта
100 грамм бидай
100 грамм күріш
100 грамм тары
тұз
3 литр су
құрт
1 литр айран
Дайындалуы:
Қазанға су құйып, ет, қазы-қартаны салып, қайнатыңыз. Алғаш қайнағанда сорпаның көбігін алуды ұмытпаңыз. 1,5-2 сағаттай қайнатып, етті сүзіп алыңыз. Енді дәндерді жақсылап жуып, бірінші бидайды салып, 5 минут қайнатыңыз. Екінші жарманы және күрішті салып,. 5 минут қайнаған соң, тарыны салыңыз. Талғамыңызға қарай тұздаңыз. Дәндер пісіп болды-ау дегенде оттан түсіріп, салқын жерге қойыңыз. Қазаннан түсірілген еттерді ұсақтап турап, барлығын сорпаға айранмен қосып араластырыңыз.